Op 8 april 2025 gaan de belangrijkste wijzigingen van de Grondwatertrein in werking. Deze wijzigingen zullen een grote impact hebben op de vergunningverlening.
Vanaf 6 oktober 2024 geldt er een nieuwe regel voor vergunningen inzake grondwaterwinning: elke vergunning wordt voortaan beperkt tot een maximale geldigheidsduur van 20 jaar. Voor vergunningen die vanaf die datum worden afgeleverd, geldt deze termijn automatisch. Voor bestaande vergunningen hangt de toepassing af van het type: werd de vergunning in het verleden voor een bepaalde duur toegekend, dan blijft die oorspronkelijke looptijd gelden (met een maximum van 20 jaar). Is de vergunning echter van onbepaalde duur, dan wordt ze automatisch beperkt tot 20 jaar vanaf de datum van aflevering. Het is dus belangrijk om je eigen vergunning tijdig na te kijken en indien nodig een hervergunningsaanvraag voor te bereiden. Zo vermijd je verrassingen en blijf je conform de regelgeving.
Een drainage is een systeem of proces waarbij overtollig water, zoals regenwater of grondwater, wordt afgevoerd uit een gebied. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen historische drainering, bestaande drainering en nieuwe drainering.
De klasse indeling wijzigt in 2 stappen: de eerste drie jaar na publicatie en in een tweede fase vanaf 26 september 2027.
Vanaf 8 april 2025 zal het volgende wijzigen:
Vanaf 1 juli 2025 gelden er nieuwe regels voor de aanleg en hernieuwing van drainagesystemen. Zowel bij nieuwe als volledig vernieuwde drainages moet de afvoer van bodem- en grondwater gestuurd kunnen worden én volledig kunnen worden stopgezet. In bepaalde afgebakende gebieden wordt peilgestuurde drainage zelfs verplicht. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zal via een verzegelaar toezicht houden op de correcte installatie. Daarbij worden het logboek en het technisch dossier gecontroleerd. Pas wanneer alles conform is, wordt de debietmeter verzegeld.
Nieuw vanaf 2025 is dat er bij iedere grondwaterwinning een logboek moet bijgehouden worden. Concreet bedoelen ze hiermee een register waarin om de 3 maanden de tellerstand van de watermeter(s) wordt genoteerd. Men spreekt van een ‘technisch dossier’ waarin je per debietmeter volgende zaken bijhoudt: het register met de tellerstanden (4 keer per jaar), installatievoorschriften, onderhouds-, herijkings- en kalibratierapporten.
De impact van de nieuwe regelgeving hangt af van je locatie, bestaande installaties en vergunningen. Wil je zeker zijn dat je in regel bent en onaangename verrassingen vermijden? Onze adviseurs analyseren je situatie en helpen je de juiste stappen te zetten.
Ontdek hoe DLV je ondersteunt bij grondwaterbeheer en vergunningen
De afgelopen 2 jaar merkten we een aanzienlijk lagere behoefte aan grondwater. Met de gunstige, zelfs droge omstandigheden van dit voorjaar zien we de behoefte aan grondwatergebruik terug stijgen.
Op 26 september 2024 trad de grondwatertrein in werking. Voor die aspecten waar geen aanpassing nodig is aan het loket trad het besluit in werking op 6 oktober 2024, voor de overige zaken waar wel een aanpassing aan het Omgevingsloket noodzakelijk is, is de inwerkingstredingsdatum 8 april 2025.
De overstromingen van november 2023 brachten een uitzonderlijke schade met zich mee. De Vlaamse Regering erkende deze overstromingen daarom als ramp en bepaalde de geografische uitgestrektheid van regio's waar een schadedossier kan ingediend worden.