Aandachtspunten gebruik grondwater

De afgelopen 2 jaar merkten we een aanzienlijk lagere behoefte aan grondwater. Met de gunstige, zelfs droge omstandigheden van dit voorjaar zien we de behoefte aan grondwatergebruik terug stijgen. Tijd om nog eens even enkele praktische aandachtspunten aan te kaarten omtrent grondwaterwinningen die zijn voortgekomen uit de nieuwe Grondwatertrein. Op 26/9/2024 werd deze nieuwe Grondwatertrein gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. 

Technisch dossier 

Los van de jaarlijkse aangifte voor grootverbruikers moeten vanaf heden de tellerstanden doorheen het jaar worden bijgehouden in een technisch dossier. Voordien werd dit reeds geadviseerd vanuit de “Code van goede praktijk voor installatie, onderhoud en controle van meetinrichtingen voor opgepompt grondwater”, maar werd nu dus mee opgenomen als verplichting in de VLAREM-wetgeving. 

Wat betekent dit nu concreet:

  • Vanaf 1 juli 2025 moet er een register voor alle grondwaterwinningen worden bijgehouden.
  • Tellerstanden dien je telkens op het einde van het kwartaal te noteren. Dus de 1ste tellerstand op 30/09/2025.
  • Tellerstanden dien je te noteren bij verwijdering of herplaatsing van een debietmeter.

Vergunningsplichtige grondwaterwinningen (Klasse 1 & 2) die langer dan 10 jaar geëxploiteerd worden dienen een 10-jaarlijkse periodieke controle te laten uitvoeren door een erkend boorbedrijf. 

Voorbeeld: vergunning voor 01/10/2020 => controle uiterlijk uitvoeren op 31/12/2029.

Vergunningstermijnen

De geldigheidsduur van grondwatervergunningen wordt beperkt tot max. 20 jaar vanaf 06/10/2024. Vergunningen van bepaalde duur bekomen voor 06/10/2024, behouden de oorspronkelijke duur (tot max. 20 jaar). Vergunningen van onbepaalde duur worden automatisch beperkt tot 20 jaar na datum van de vergunning. 

Het is belangrijk dat iedere exploitant de eventuele nieuwe einddatum zelf opvolgt aangezien er geen vernieuwd vergunningsbesluit zal worden bezorgd. Tijdig controleren en tijdig hervergunnen is hier de boodschap.  

Debietmeters

Iedere grondwaterwinning dient uitgerust te zijn met een debietmeter met uitzondering van drainering, hand-, neus- en voetpompen. Grondwaterwinningen voor uitsluitend huishoudelijk gebruik vormen hierop geen uitzondering. Deze debietmeters moeten ook ten alle tijde voorzien zijn van een verzegeling.

Belangrijk omtrent winningen voor uitsluitend huishoudelijk gebruik is dat de indelingsgrens wordt verlaagd van 500 m³ naar 150 m³ op jaarbasis. 

Door stilstand en vochtige omstandigheden merken we dat meters vaak slecht afleesbaar zijn of zelfs niet meer werken. Zorg ervoor dat je deze problemen vroegtijdig aanpakt. Meld de herstelling en verbreking van de zegel en herverzegeling zo spoedig mogelijk aan VMM. Dit voorkomt onnodige discussies omtrent het geraamde verbruik. Ook het regelmatig registreren van de tellerstand kan hier helpen. Frequenter registreren dan de verplichte kwartaalregistratie zoals hierboven vermeld vormt zeker een pluspunt. 

Heb je nog vragen? Contacteer een van onze DLV-adviseurs.

Contacteer ons