Vrijdag 7 februari keurde de Vlaamse Regering de lijst met duurzame teelt- en bemestingspraktijken goed. Deze technieken kunnen ingezet worden om een deel van de bemestingsreductie terug te winnen.
In regio's met een slechte waterkwaliteit moeten landbouwers hun stikstofgebruik beperken. Het aangepaste Mestdecreet heeft de bemestingsnormen in deze gebieden verlaagd, waarbij de mate van reductie afhangt van het gebiedstype en de teelt. Landbouwers kunnen echter een deel of zelfs de volledige vermindering compenseren door duurzame terugverdientechnieken toe te passen.
Landbouwers kunnen verschillende technieken toepassen om (een deel van) de bemestingsreductie te compenseren. Voorbeelden hiervan zijn vanggewassen, wintergranen als volgteelt en het afvoeren van oogstresten. De exacte winst die behaald wordt, hangt af van de gekozen techniek.
Zodra een techniek is gekozen, registreert de landbouwer de bijbehorende code in de verzamelaanvraag bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
Belangrijke deadlines:
De codes voor elke terugverdientechniek worden de komende weken toegevoegd op de website van de VLM.
Indien geen techniek
N-NG
0%
NG
-5%
-10%
-20%
-30%
GT = gebiedstype N-NG= niet nitraatgevoelig gewas, NG = nitraatgevoelig gewas
Op 18 december 2024 keurde het Vlaams Parlement wijzigingen aan het Mestdecreet goed om de waterkwaliteit in landbouwgebieden te verbeteren en de Europese en Vlaamse doelstellingen te behalen.
De Vlaamse overheid engageert zich om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Tegen dan zou alle asbest die in slechte staat is verwijderd moeten zijn. Veel (voormalige) landbouwbedrijven, maar ook oudere paardenhouderij, hebben op heden nog verschillende asbesttoepassingen zoals bv een asbestcementendak
Nu de VLM beslist heeft om de uitrijregeling op grasland toch niet te verlengen na 15 augustus, sommen we de mogelijkheden op wanneer, waar en onder welke voorwaarden bemesting nog toegelaten is dit najaar.