Op 18 december 2024 keurde het Vlaams Parlement wijzigingen aan het Mestdecreet goed om de waterkwaliteit in landbouwgebieden te verbeteren en de Europese en Vlaamse doelstellingen te behalen.
Het voorstel voor MAP 7 bouwt voort op het princiepsakkoord van landbouw-, milieu- en natuurorganisaties uit 2023 en het landbouwakkoord van februari 2024. In Map 7 komen bijkomende gebiedsspecifieke maatregelen die tussentijds geëvalueerd en bijgestuurd kunnen worden door een overlegorgaan, bestaande uit milieu- en landbouworganisaties.
In januari 2025 ontvangen landbouwers via het Mestbankloket een bericht met details over de belangrijkste wijzigingen.
In onze fiches kan je alvast bekijken wat de belangrijkste wijzigingen zijn.
Download onze fiche hier
Tegen 2030 moet elk varkens-, pluimvee- en rundveebedrijf een bepaald ammoniakplafond respecteren, ongeacht of zij een vergunning hebben voor bepaalde of onbepaalde duur.
Begin dit jaar trad het nieuwe mestdecreet MAP 7 in voege. Dit hield een aantal belangrijke aanpassingen in zoals lagere bemestingsnormen en ruimere beschermingszones. Maar ook aan de uitrijregeling voor dierlijke mest werd verstrengd, vooral voor mest die uitgereden wordt na 1 juli.
Vrijdag 7 februari keurde de Vlaamse Regering de lijst met duurzame teelt- en bemestingspraktijken goed. Deze technieken kunnen ingezet worden om een deel van de bemestingsreductie terug te winnen.