Schuilhok: "nothing more than a shelter!"

Een schuilhok is geen stal. Een schuilhok is geen schuilstal. Een schuilhok is geen verplaatsbare stal. Wat is een schuilhok wel? Een eenvoudige constructie die louter dient voor het schuilen in functie van de weersomstandigheden. 

Begrip

Een schuilhok wordt in de regelgeving omschreven als “Een eenvoudige constructie, waarin een of meer weidedieren tijdelijk kunnen verblijven. Schuilhokken zijn geenszins uitgerust zoals stallen, die bestemd zijn om dieren permanent te huisvesten.”

We spreken aldus enkel en alleen over de benaming “schuilhok” wanneer aan volgende voorwaarden is voldaan:

  • Het is een eenvoudige constructie. In de praktijk betekent dit ook vaak dat de constructie eenvoudig te verwijderen moet zijn. Een gegoten betonvloer hoort hier dan ook strikt genomen niet thuis. 
  • Het is bestemd voor weidedieren. Enkel dieren die in de weide grazen kunnen van het hok gebruikmaken. Er mag geen ruimte voorzien zijn voor het stockeren van materiaal zoals springbalken of een tractor of stockage hooi en stro, … 
  • Het is bedoeld voor een tijdelijk verblijf. Tijdelijk betekent dat ze er enkel gebruik van maken om te schuilen voor de weersomstandigheden. Het hok dient als beschutting voor zon, wind of regen. 
  • Het is niet uitgerust als een stal. Het hok mag niet voorzien zijn van een vaste voederplaats, mag niet volledig afgesloten kunnen worden, … 

Indien we schuilstallen hebben, vallen deze niet onder dit begrip. Een schuilstal is in de praktijk vaak een eenvoudige en verplaatsbare stal. Deze zijn bijna altijd vergunningsplichtig. Van zodra een constructie, hoe eenvoudig ook, de bedoeling heeft om te blijven staan, dan is deze vergunningsplichtig. De uitzonderingen hierop zijn eerder beperkt. 

Geen vergunning

Het plaatsen van een schuilhok is onder strikte voorwaarden vrijgesteld van vergunning. Dit op basis van de algemene regelgeving. Indien lokale regelgeving het anders zegt, telt de vrijstelling dan weer niet. 

De voorwaarden zijn de volgende:

  • Het schuilhok wordt niet voorzien in ruimtelijk kwestbaar gebied, met uitzondering van parkgebied. Hiermee bedoelt men voornamelijk de natuurgebieden. 
  • Het schuilhok bestaat volledig uit houten wanden. Kunstofmateriaal met een hout-uitstraling telt aldus niet. 
  • Eén zijde van het hok is dan volledig open. Een halfopen zijde voldoet niet aan deze voorwaarde. 
  • Het schuilhok is maximaal 3 meter hoog. Dit betreft de kroonlijsthoogte. 
  • De totale oppervlakte is 40 m². Dit is de grondoppervlakte inclusief de dakoversteek. 
  • De beperking tot maximaal 40m² telt per aaneengesloten groep van percelen in één eigendom. Hierbij een voorbeeld: Heb je bijvoorbeeld 2 weides in eigendom en 2 weides in gebruik of huur, dan kan je op elk van de 2 weides telkens tot 40 m² aan schuilhok(ken) plaatsen. 
  • Nog een voorbeeld: heb je een weide aan de ene kant van de straat en een weide aan de andere kant van de straat, en is die straat een openbare weg, dan zijn de weides niet aaneengesloten en kan je opnieuw 2 maal 40 m² aan schuilhok(ken) plaatsen. 
  • Zijn de weides aaneengesloten dan blijf je beperkt tot 40 m². 

Voldoe je niet aan één van deze voorwaarden? Dan is het plaatsen van een schuilhok vergunningsplichtig. Wil je deze plaatsen in agrarisch gebied, dan kan je enkel een vergunning krijgen indien je een volwaardige en professionele landbouwactiviteit hebt. 

Ondergrond

Een schuilhok plaatsen binnen de regelgeving van de vrijstelling is voor velen perfect mogelijk en een goede oplossing voor hun  dieren. Alleen… die ondergrond is vaak heel nat. Dieren die te lang in een natte ondergrond staan kunnen hier problemen mee krijgen. In de praktijk wordt vaak een betonvloer voorzien in het schuilhok. Deze is echter niet eenvoudig te verwijderen en zal moeilijk aanvaard worden als vrijgesteld. 

Een vaak voorkomend alternatief is het aanbrengen van zand of weidematten. Dit kan zeker een oplossing zijn. Een aandachtspunt hierbij is dat dit dan enkel binnen het schuilhok mag voorzien worden en niet ernaast of errond. Het aanbrengen van materialen (al dan niet waterdoorlatend) dat de bedoeling heeft om te blijven liggen, wordt gezien als verharding en is eveneens vergunningsplichtig. Ook hier telt dat dit moeilijk te vergunnen is in agrarisch gebied wanneer je geen professionele en volwaardige landbouwer bent.

Heb je nog vragen over het plaatsen van een schuilhok? Aarzel niet om een van onze adviseurs te contacteren.

Ik wens advies

Auteur: Paulien Tanghe, DLV adviseur