Een schuilhok is geen stal. Een schuilhok is geen schuilstal. Een schuilhok is geen verplaatsbare stal. Wat is een schuilhok wel? Een eenvoudige constructie die louter dient voor het schuilen in functie van de weersomstandigheden.
Een schuilhok wordt in de regelgeving omschreven als “Een eenvoudige constructie, waarin een of meer weidedieren tijdelijk kunnen verblijven. Schuilhokken zijn geenszins uitgerust zoals stallen, die bestemd zijn om dieren permanent te huisvesten.”
We spreken aldus enkel en alleen over de benaming “schuilhok” wanneer aan volgende voorwaarden is voldaan:
Indien we schuilstallen hebben, vallen deze niet onder dit begrip. Een schuilstal is in de praktijk vaak een eenvoudige en verplaatsbare stal. Deze zijn bijna altijd vergunningsplichtig. Van zodra een constructie, hoe eenvoudig ook, de bedoeling heeft om te blijven staan, dan is deze vergunningsplichtig. De uitzonderingen hierop zijn eerder beperkt.
Het plaatsen van een schuilhok is onder strikte voorwaarden vrijgesteld van vergunning. Dit op basis van de algemene regelgeving. Indien lokale regelgeving het anders zegt, telt de vrijstelling dan weer niet.
De voorwaarden zijn de volgende:
Voldoe je niet aan één van deze voorwaarden? Dan is het plaatsen van een schuilhok vergunningsplichtig. Wil je deze plaatsen in agrarisch gebied, dan kan je enkel een vergunning krijgen indien je een volwaardige en professionele landbouwactiviteit hebt.
Een schuilhok plaatsen binnen de regelgeving van de vrijstelling is voor velen perfect mogelijk en een goede oplossing voor hun dieren. Alleen… die ondergrond is vaak heel nat. Dieren die te lang in een natte ondergrond staan kunnen hier problemen mee krijgen. In de praktijk wordt vaak een betonvloer voorzien in het schuilhok. Deze is echter niet eenvoudig te verwijderen en zal moeilijk aanvaard worden als vrijgesteld.
Een vaak voorkomend alternatief is het aanbrengen van zand of weidematten. Dit kan zeker een oplossing zijn. Een aandachtspunt hierbij is dat dit dan enkel binnen het schuilhok mag voorzien worden en niet ernaast of errond. Het aanbrengen van materialen (al dan niet waterdoorlatend) dat de bedoeling heeft om te blijven liggen, wordt gezien als verharding en is eveneens vergunningsplichtig. Ook hier telt dat dit moeilijk te vergunnen is in agrarisch gebied wanneer je geen professionele en volwaardige landbouwer bent.
Heb je nog vragen over het plaatsen van een schuilhok? Aarzel niet om een van onze adviseurs te contacteren.
Ik wens advies
Auteur: Paulien Tanghe, DLV adviseur
Tiny houses zijn de nieuwe trend van de laatste jaren. Volgens sommigen ‘DE’ oplossing voor de verdichting, voor anderen het ideaalbeeld van wonen in het groen.
Wens je het reliëf in je tuin of weide plaatselijk aan te passen? Wist je dat hier bepaalde regels aan verbonden zijn? Vaak heb je hiervoor immers ook een omgevingsvergunning nodig.
De energieprijzen gaan steeds meer de hoogte in en veel mensen zoeken naar manieren om zelf energie op te wekken. Overweeg jij het plaatsen van zonnepanelen?