De Europese Commissie heeft onlangs een langverwacht voorstel gepubliceerd met betrekking tot de versnelde toelating van RENURE (REcovered Nitrogen from maNURE) in Europa. Dit voorstel, dat op 19 april 2024 gepubliceerd werd, omvat een openbare raadpleging over het gebruik van RENURE-stoffen, waarbij de lidstaten mogelijk worden gemachtigd om het gebruik van deze stoffen tot 100 kg N/ha/jaar boven de huidige limieten van de nitraatrichtlijn (170 kg N/ha/jaar) toe te staan.
De voorgestelde RENURE-stoffen omvatten ammoniumsulfaat uit stripping-scrubbing, mineralenconcentraat verkregen via omgekeerde osmose, en stikstofrijke fosfaatzouten (struviet) afkomstig van het neerslaan van dierlijke mest. Om de veiligheid van het gebruik op landbouwgronden te waarborgen, zouden strikte kwaliteitsnormen en -opvolging worden gehandhaafd. Zo moet het uitrijden gebeuren met specifieke emissievriendelijke technieken (injectie of direct onderwerken) en mag zowel het aantal dieren, als de hoeveelheid geproduceerde dierlijke mest niet toenemen op provinciaal niveau. De specifieke voorwaarden en specificaties zijn te vinden in de bijlage van de ontwerprichtlijn.
Het voorstel van de Europese Commissie voor het gebruik van RENURE-meststoffen moet leiden tot het vervangen van kunstmeststoffen door organische meststoffen, het verlagen van de mestkosten van landbouwers en het vergroten van de strategische autonomie van de landbouwsector binnen de Europese Unie, zonder de doelstellingen van de Nitraatrichtlijn in gevaar te brengen.
Momenteel staat het wetsontwerp vier weken open voor feedback, waarbij alle ontvangen input zal worden verwerkt in het definitieve voorstel dat naar verwachting na goedkeuring door de Nitraatcommissie en het Europese Parlement van kracht zal worden.
Vragen of problemen? Contacteer jouw DLV-adviseur
Contacteer ons
Vrijdag 7 februari keurde de Vlaamse Regering de lijst met duurzame teelt- en bemestingspraktijken goed. Deze technieken kunnen ingezet worden om een deel van de bemestingsreductie terug te winnen.
Op 18 december 2024 keurde het Vlaams Parlement wijzigingen aan het Mestdecreet goed om de waterkwaliteit in landbouwgebieden te verbeteren en de Europese en Vlaamse doelstellingen te behalen.
De Vlaamse overheid engageert zich om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Tegen dan zou alle asbest die in slechte staat is verwijderd moeten zijn. Veel (voormalige) landbouwbedrijven, maar ook oudere paardenhouderij, hebben op heden nog verschillende asbesttoepassingen zoals bv een asbestcementendak