75 jaar geleden startte de vader van Jos Franken een nieuw bedrijf in Mol, vlakbij de abdij van Postel, met focus op teelt van granen. Jos en Maria namen het bedrijf over en diversifieerden naar meerdere teelten. Ondertussen zijn hun dochters An en Leen mee in het bedrijf gestapt en baten ze samen een heel divers akkerbouwbedrijf uit. Er wordt ongeveer 500 ha bewerkt, vooral in de directe omgeving van het bedrijf, maar ook in Wallonië. De belangrijkste teelten vandaag zijn de teelt van graszoden en aardappelen. Franken Agro staat wijd en zijd bekend voor hun kwalitatieve teelt van rolgazon. Daarnaast diversifieerde dit bedrijf naar thuisverkoop door de eigen uitbating van een hoevewinkel en door het wassen, versnijden en verpakken van diverse groenten en aardappelen. Lokaal worden de producten eveneens verkocht in frituren en horecazaken, maar ook in supermarkten vind je hun lekkernijen terug.
Met DLV ondersteunden we de familie al in diverse vergunningstrajecten. Daarbij is de toegang tot water van essentieel belang voor dit bedrijf. Omwille van de zeer specifieke structuur van de regionale zandgronden, drogen deze snel uit in drogere groeiperiodes. Door middel van grondwatermodelleringen werd al aangetoond dat mits een verstandig gebruik van grondwater dit geen negatieve effecten oplevert voor de alom aanwezige natuur in de buurt. Momenteel worden er plannen gemaakt om een waterbassin te voorzien waar hemelwater van het erf en het gebruikte water na het verwerkingsproces het jaar rond kan in opgevangen worden, om te gebruiken in droge periodes. Verder begeleidt DLV het bedrijf in hun jaarlijkse administratie (mestbank, verzamelaanvraag, water, IMJV, …). De begeleiding rondom fiscaliteit en economische boekhouding ligt in handen van DLV accountants.
Dit jaar viert dit familiaal bedrijf haar 75-jarig bestaan. Je kan een kijkje nemen op hun bedrijf tijdens de Dag van de landbouw op zondag 15 september tussen 10 en 18u.
In Sint-Joris-Winge vind je het varkens- en akkerbouwbedrijf van de familie Vancauwenbergh. Terwijl haar ouders Jan en Carine het landbouwbedrijf uitbaten, ging dochter Cathy richting de landbouwverbreding.
In Weelde vind je het gesloten varkensbedrijf van Frank en Ann: Duroc de Kempen. In 2000 kocht het koppel een kippen- en varkensbedrijf dat ze ombouwden naar een gesloten varkensbedrijf.
Veearts Annemarie had doorheen de jaren steeds meer nood aan een eigen praktijkruimte voor de opvolging en begeleiding van dieren. Toen vlakbij hun huis een oude varkensstal te koop kwam, ging ze samen met haar partner Sam aan de slag om deze om te bouwen naar een dierenkliniek.