Enkele dagen geleden viel de enveloppe van de verzamelaanvraag weer in de bus. De deadline om deze digitaal in te dienen is 30 april. Ook dit jaar zijn er weer een aantal structurele aanpassingen naar aanleiding van wijzigingen in het GLB, maar ook omwille van het nieuwe mestdecreet MAP 7. Bereid je teeltplan goed voor om een correcte verzamelaanvraag op te kunnen maken, zodat je geen steun of bemestingsrechten misloopt.
We kenden dit principe reeds langer voor de percelen in gebiedstype 2 en 3 (oranje en rood). Dit wordt nu uitgebreid naar alle percelen in Vlaanderen. Voortaan moeten dus alle percelen het volledige jaar aangegeven worden door de landbouwer die de hoofdteelt verbouwt. Indien een andere landbouwer dit perceel bemest, zal er een burenregeling of mestafzetdocument moeten opgesteld worden. Het formulier “Gebruik van een perceel van een particulier enkel voor bemestingsrechten” kan dan ook niet meer gebruikt worden.
Om steun te kunnen ontvangen werd in het huidige GLB een nieuw begrip ontwikkeld: Actieve landbouwer. Er wordt vanaf dit jaar een extra voorwaarde toegevoegd: Er moet minstens 1 bedrijfshoofd, zaakvoerder, lid, vennoot (excl. stille vennoot) of bestuurder zijn die geen rustpensioen voor de maand mei 2025 ontvangt.
Een grondige verstrenging vanuit MAP 7 is de verplichte aanleg in 2025 van een 5 meter brede bufferstrook langs waterlopen van de Vlaams Hydrografische Atlas (dit zijn de blauwe waterlopen op de luchtfoto’s en in de app LV-AgriLens) langs nitraatgevoelige teelten (zoals mais, aardappelen en de meeste groenten) in gebiedstype 2 en 3. In de verzamelaanvraag moet hiervoor verplicht een aparte strook, ingezaaid met een niet-nitraatgevoelige teelt, van minstens 5 meter ingetekend worden, en zullen er aan die strook geen bemestingsrechten toegekend worden.
Er zijn wijzigingen in de regelingen rond 1-jarige ecoteelten, verhogen van organische koolstof – aanvoer van houtsnippers, voedermanagement en lokale veerassen. Voor de ecoregeling bufferstroken is het bijna steeds mogelijk om t/m 30 april in te zaaien, waardoor je voor de meeste nieuwe verplichte beschermingsstroken steun kan aanvragen. Daarnaast kunnen landbouwers voor sommige percelen ook een beheersovereenkomst met de Vlaamse Landmaatschappij sluiten. Hiervoor kan je contact opnemen met een bedrijfsplanner van de VLM.
Vanaf 2025 gaan een aantal versoepelingen in voege. Vooral belangrijk voor gewasrotatie waarbij een mogelijk alternatief in de vorm van gewasdiversificatie mogelijk is. En voor het aanhouden van niet-productieve elementen en arealen: deze is vanaf 2025 niet meer verplicht. Alle info leest u hierover in ons eerder artikel.
Er wordt vanaf dit jaar wel een nieuwe conditionaliteit ingevoerd: sociale conditionaliteit. Dit betreft voorwaarden voor landbouwers die werken met personeel en gaan over arbeidsvoorwaarden, veiligheid en gezondheid, en gebruik van arbeidsmiddelen.
Zit je nog met vragen? Aarzel niet om een van onze adviseurs te contacteren.
contacteer ons
Wil je je energiekosten verlagen en weten wat er mogelijk is op jouw bedrijf? Samen bekijken we jouw situatie en toekomstplannen.
Vanaf 10 februari tot en met 3 april is het weer mogelijk om VLIF-steun aan te vragen voor innovatieve investeringen.
De kennisportefeuille is een subsidie voor landbouwers om advies en opleidingen te volgen. Actieve landbouwers hebben een budget van €2000 waarmee 70% van de kosten wordt terugbetaald, 30% betalen zij zelf.