In het najaar van 2023 wijzigde de VLAREM-wetgeving, waardoor ieder luchtzuiveringssysteem (zoals luchtwassers en biobedden) op automatische wijze gemonitord moet worden met behulp van elektronische monitoring. Via deze monitoring dienen de parameters die relevant zijn voor een goede werking van het luchtzuiveringssysteem continu en automatisch geregistreerd te worden. Voor bestaande luchtwassystemen geldt er een overgangstermijn tot 31 december 2025 om de systemen in overeenstemming te brengen met deze regelgeving. Hiervoor is er nu ook een VLIF-investeringssubsidie van 80% steun voorzien.
Het systeem van elektronische monitoring moet voldoen aan volgende voorwaarden:
Voor luchtwassers moeten minimaal volgende parameters geregistreerd worden:
Voor biobedden moeten minimaal volgende parameters geregistreerd worden:
Elke veehouder die voldoet aan de definitie van ‘actieve landbouwer’ volgens de GLB-wetgeving komt in aanmerking voor VLIF-steun voor ammoniakemissiereducerende investeringen (AERI-steun). Je moet wel over een minimum standaardverdiencapaciteit (SVC) van 20.000 euro beschikken. Dit kan je raadplegen op het e-loket. Voor het installeren van een elektronisch monitoringssysteem op een bestaande luchtwasser is er een forfaitaire kost voorzien van 17.500 euro, waar je 80% steun op krijgt, er wordt hiervoor dus een vast steunbedrag van 14.000 euro uitbetaald. Ook voor het installeren van een volledig nieuw luchtwassysteem op een bestaande stal kan je bijkomend nog eens 80% steun krijgen op de forfaitaire kostprijs (gebaseerd op de vergunde dieraantallen).
Voor meer informatie rond ammoniakemissiereducerende investeringen en de bijhorende VLIF-steun staan onze DLV-adviseurs voor je klaar!
Contacteer ons over subsidies
Wanneer de pensioenleeftijd nadert, is het van belang om even stil te staan bij uw noden en wensen met betrekking tot uw woning. De kostprijs van een rusthuis kent de afgelopen jaren een grote stijging, waardoor de Belg de opties afweegt om zo lang als mogelijk ‘thuis’ te kunnen blijven wonen.
Zoals elk jaar organiseren onze DLV-adviseurs in samenwerking met de DLV Accountants een reeks infomomenten verspreid over heel Vlaanderen.
Vanwege de extreem natte weersomstandigheden, is het op vele percelen onmogelijk om tijdig vanggewassen in te zaaien in het kader van de vanggewasverplichting vanuit het mestdecreet. Recent heeft de mestbank uitstel verleend voor de uiterste inzaaidatum van vanggewassen bij een aantal teelten.